1/12 – dags för mattejul

På vår avdelning har vi under flera år haft matematikfokus under december. Adventskalendern har ett matematikuppdrag varje dag. Julpyssel som vi gör har ett matematiskt syfte och vi mäter en amaryllis och redovisar hur mycket den växer på olika sätt varje år. Vi mäter med linjal och pratar om symbolerna på linjalen. Och använder oss av ord som centimeter, decimeter osv. 

Amaryllisens växtkraft är så häftig att uppleva. Vi har gjort stapeldiagram med smålego, utklippta staplar, prickar och linjer. I år kommer vi mäta och fota amaryllisen varje dag och sedan göra en film av alla bilder. Precis som med dinosaurierna, då såg det ut som om dinosaurierna kunde gå på riktigt. Nu kommer vi se hur amaryllisen växer!

Uppdragen i kalendern är inspirerade av Bishops matematiska principer. Lucka 1. Barnet fick uppdrag att räkna hur många barn det behövdes för att nå från dörr till dörr i vårt rörelse och samlingsrum. Barnet hämtade kompisar som fick lägga sig på längden efter varandra. Det behövdes fem och ett halvt barn. Här kommer både räkna och mäta in. Och vi visar på att man kan mäta med olika saker på olika sätt. 


Dinosaurierna har även lämnat en liten miniosaurie i luckan, en varje dag!

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*