Vad händer med äppelskrutten?

I skogen började vi terminen med att prata om allemansrätten. Med hjälp av Allemansråttan från Håll Sverige rent blev ledorden inte störa och förstöra i naturen. (http://www.hsr.se/sites/default/files/ali_sara_och_allemansrattan.pdf)

Och planetskötare som de är har skräp som hittats till och från skogen plockats upp och slängts på rätt plats. Men vad är egentligen skräp? Äppelskrutt gillar ju djuren. Ekorrar och rådjur brukar äta upp barnens fruktrester som barnen lämnar vid en gran.  Vi kom överens om att vi kan fortsätta lämna skrutt i skogen. Men om jag gräver över äppelskrutten , vem äter upp dem då? 

Nedbrytarna har vi tittat närmare på. Mask, svampar och gråsuggor har barnen kunnat hitta i skogen eller ute på gården. En  vecka grävde barnen över sina äppelskrutt. Och veckan efter var det en massa vita svamptrådar över några skrutt medan andra var borta. 

Så klart ville vi prova gräva ned fler saker. Men jag fick lova att gräva upp igen om två veckor. Tre grupper grävde ned tre saker var. Äpple, plastlock, folie, en annan grupp äpple, mjölklock, trasig leksaksbil och tredje gruppen, äpple, sugrör och sax. Några barn blev bekymrade över att nedbrytarna skulle bli sjuka eller få ont i magen. Troligtvis inspirerade av en sång vi sjunger nu, ”masken Sigge” (https://youtu.be/uN0vWxo5bJ4)

Kommentera

E-postadress publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*
*
*